Analiza efektów globalnych kryzysów finansowych na gospodarkę światową.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, jaki pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochÅ‚onąć cukry z soku z winogron, żeby oswobodzić dwutlenek wÄ™gla oraz alkohol etylowy, który zostaje w koÅ„cowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od typu winogrona i warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest miÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry pomiÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym metodÄ… w celu uzgodnienia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz siÄ™ znacznie wiÄ™cej na stronie internetowej wina. Wina posiadajÄ… w dodatku nieduże iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one otwartym wynikiem fermentacji, jednakowoż hydrolizy pektyn (znajdujÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za wsparciem dziaÅ‚ania enzymów. Albowiem pektyna znajduje siÄ™ bardziej w skórce niż w soku, biaÅ‚e wina zawierajÄ… dużo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W co niektórych wypadkach siÄ™ podgrzewa sok, aby usunąć tÄ… zawartość metylowÄ…, chociaż w takiej iloÅ›ci nie jest ona wroga dla organizmu.
2. Blog
3. Przejdź dalej
4. Dowiedz siÄ™ jak
5. Tutaj